

Copiii sunt oglinda părinților în societate. Chiar înainte să am eu copil, m-a preocupat acest subiect – cum putem să creștem copii fericiți care să răspândească soare în jurul lor?
În primul să fii tu fericită.
Fiecare experiență trăită de părinți, este reflectată în copiii săi. Copiii sunt ca niște bureți, ce absorb sentimente, obiceiuri, cuvinte, ritualuri. Așadar, nefericirea părinților se va reflecta în felul cum copiii se manifestă în societate.
Ce model crezi că învață copiii tăi de la tine? Cum este mediul familial, cum este dialogul între tine și toți cei din jurul tău?
Așadar, înainte să ai un copil fericit, este nevoie ca mama mai ales să fie fericită. Depresiile, supărările mamei se resimt în comportamentul copiilor.
Ia pauze când ai nevoie, râzi mult și des, râsul e contagios pentru copii, caută ajutor când te simți compleșită, menține discuțiile în contradictoriu cu partenerul departe de ochii copiilor, poate că pentru voi este doar o discuție banală, insă copiii pot percepe lucrurile foarte diferit.
Invată copiii să construiască relații sănătoase și frumoase.
Diferențele, rasismul, răutatea se învață tot în familie – așadar, compasiunea față de ceilalți ar trebuii să fie subiectul principal pe care să îl predăm copiilor. De la faptul că și un câine de pe stradă merită compasiunea noastră, până la oamenii care poate ne-au supărat. Prin actele de compasiune mici la început, vor ajunge să dezvolte capacități de relaționare din ce în ce mai bune, instrument ce le va fi util toată viața.
Nu le cere perfecțiunea.
Comparația și “puteai mai bine” a distrus multe suflete. Critica constructivă înseamnă “Ai facut minunat, hai să vedem ce mai putem să lucrăm pentru data viitoare”.
Când îți complimentezi copilul pentru efort, studiile arată că el se va angaja și mai mult în viitor pentru îmbunătațire și performanțe mai bune.
Învață-i să fie optimiști și să caute partea pozitivă din orice situație.
Da, viața nu e roz, dar este util să o privești prin ochelari optimiști – indiferent prin ce trece copilul tău învață-l că va avea nevoie de experiența aceasta pentru evoluția sa și căutați împreună ce părți pozitive se găsesc. Nu contează că sunt mai multe negative, unde pui atenție se dezvoltă, așa că ei trebuie antrenați să privească utilitatea și beneficiile dintr-o situație.
Învață-i empatia.
Copiii sunt foarte sensibili, nimeni nu se naște rău. Încearcă să îi ajuți să își înțeleagă propriile emoții, supărări, să încerce să se descopere și apoi să facă la fel și cu ceilalți copii, oameni, etc. Poți face asta în primul rând prin a le arăta permanent că toate sentimentele lor sunt valabile. Sigur că de multe ori copiii se supăra din prostioare, dar în loc să îi spui asta, arată-le că sentimentele lor contează și căutați o perspectivă pentru a vedea situația altfel.
Căutați pasiunile ce îi pot ocupa timpul .
Indiferent ce visăm noi să practice copiii noștrii, important este ce simt ei să facă, așa că investește mult timp în descoperirea adevăratelor pasiuni ale copiilor și susține-le cât poți de mult, dă-i la clase speciale, practicați în timpul liber împreună etc.
Petreceți mai mult timp împreună făcând lucruri creative, indiferent că este o plimbare în parc, un puzzle, împletit de codițe, aceste momente de unitate sunt cele mai importante și cele care rămân în sufletul copiilor cel mai mult.



Postări în vogă




